Aki Saikko

Photos: Aki Saikko

Jooga löysi minut vuonna 2011. Satunnaiset venyttelytuokiot iskivät kipinää ja sytyttivät kiinnostuksen. Kokemus kehon ja mielen vapautumisesta oli mahtava. Joogailu muuttui vähitellen päivittäiseksi. Sisäinen hiljaisuus ja ilo muistuttivat kerta toisensa jälkeen ikiaikaisesta kehon viisaudesta, jota saatoin opetella pikkuhiljaa ymmärtämään. Tätä olen halunnut jakaa myös muille.

Monenlaisia joogatyylejä olen matkan varrella kokeillut. Aloitin dynaamisella hathajoogalla, mutta eniten vaikutteita olen saanut Suomen Joogaliiton SJL®-joogasta, jota on joskus kutsuttu hatha-rajajoogaksi. On hyödyllistä tutustua eri traditioihin. Vielä tärkeämpää on syventyä johonkin niistä perusteellisesti. Euroopan Joogaunionin hyväksymä joogaopettajakoulutus kestää Joogaliitossa noin 6 vuotta. Opintojen laajuus on 42op ( 1134 tuntia). Olen SJL®-joogaopettaja. Ohjaan suomalaiseen kulttuuriin soveltuvaa joogaa, perinteitä kunnioittaen. 

Ohjenuorani: Trendit tulevat ja menevät. Joogaa on monenlaista ja hyvä niin. Se mikä on kestävää, on kestänyt jopa tuhansia vuosia. Pitkä koulutus antaa mahdollisuuden ammentaa syvältä joogatraditiosta: erilaisia harjoituksia erilaisille ihmisille, nykypäivän elämäntilanteisiin. Tutkin vanhoja joogatekstejä- ja filosofiaa, zeniä, advaita vedantaa. Joogan ohessa harjoitan zazen-meditaatiota. Vaikka metodit ovat syvällisiä harjoitukset eivät koskaan ole totisia. Hymyilevä oppilas/asiakas on paras kiitos.  

Idän viisausperinteiden vastuullinen soveltaminen työhyvinvoinnin välineenä edellyttää perusteellista perehtymistä traditioihin ja syvällekäyvää omakohtaista kokemusta. Perinteet sisältävät eettiset ohjeet, joihin olen kokenut velvollisuudeksi perehtyä, jotta voin käyttää menetelmiä vastuullisesti. Joogaa olen ohjannut päätyökseni 6 vuotta. Toimin joogaopettajana myös kansalais- ja työväenopistoissa. Olen lisäksi Shindo-rentoutusohjaaja.

Ennen "joogauraani" toimin monenlaisten it-alan töiden parissa.


"Kuinka voimme tunnistaa joogan tilan? Voimmeko käyttää hyväksemme niitä keinoja, joita tavallisesti käytämme oppimisessa? Päättelykykyä, tietoja, sanojen käyttöä. Varmasti emme. Joogan tie on täysin erilainen. Jooga on ainoastaan, yksinomaan kokemus. Voi vain kokea tapahtuman ymmärtääkseen sen."

- Gérard Blitz (Euroopan Joogaunionin perustaja)