Joogan holistisuus - jotta tuntisit olevasi elossa

Akin Asanan jooga on holistinen harjoitusmenetelmäkokonaisuus keholle ja mielelle. Löydät monipuolisen kehoa huoltavan fyysisen harjoituksen, jolla mm. vetristät jumiutuneet hartiat, ojennat rintarankaa, löydät kadotetun ryhdin, laitat lonkat ja lantion liikkeelle pitkän istumisen jälkeen, ehkäiset niskakipuja ja hoidat niveliä. Kun paikat avautuvat hengityskin kulkee paremmin. Kehon huolto joogassani on suora väylä syvälle mielen huoltoon. Löydät kiinnostavia keskittymis- ja hengitysharjoituksia, jotka avartavat tietoisuuttasi. Tutustut turvallisesti erilaisiin meditatiivisiin menetelmiin. Guruja et tarvitse, opit luottamaan intuitioosi.

Edellä mainitut auttavat hidastamaan kiireistä työpäivää ja palaamaan kehoon. Jos tuijotat tietokonetta kyllin pitkään, et tunne enää kehoasi, et oikeastaan sijaitse enää kehossasi vaan ajatuksissasi. Joogassa tietoiset liikkeet ja hengitys palauttavat yhteyden kehoon, virkistyt ja heräät eloon. Kun keho harjoituksessa hetkeksi pysähtyy, on tilaisuus aistia miten liikkeet vaikuttavat. Harjoitusteni lopussa tämä on helpointa havaita. On myös helpompi hengittää. Ajatusten vuolas virta hieman hidastuu. Jos prosessi syvenee, voidaan puhua meditaatiosta. Alamme havaita ajatuksemme tarkemmin ja huomaamme etteivät ne ole aina niin tosia kuin kuvittelemme. Tämä luo levollisuutta. Siinä ei ole mitään mystistä. Tulemme syvemmin tietoisiksi kehostamme, tunteistamme ja elämästä ympärillämme, löydämme ne uudella tavalla. Miksi tämä on tärkeää myös töissä? Koska haluamme kokea olevamme elossa myös töissä.

Kehomme ei ole vain päänkantoteline. Hektisessä arjessa moni on katkaissut yhteyden juuriinsa, eräällä tavoin itseensä, koska hukkuu kiireeseen, päivän to do -listaan tai ärsykkeiden tulvaan. Jos yhteys omiin juuriin on katkennut, miten voit oikeasti olla yhteydessä toisiin, työtovereihin, asiakkaisiin? Mieli on ehdollistunut reagoimaan ulkoisiin ärsykkeisiin ja altis luomaan ristiriitoja. Ajatusten ja tunteiden säätely on hankalaa, häiriötilanteista palautuminen vie aikaa ja energiaa. Tehokkuus ja aikaansaavuus ovat pakotettuja, eivät luonnollisen spontaanisti virtaavia. Mieli on kuin ylipingottunut jousi, joka on kadottanut kykynsä päästää irti, hellittää, etkä kenties edes huomaa että näin on. Huomaat ehkä vain jatkuvan kiireen ja erehdyt pitämään sitä elämän merkkinä.

Avain muutokseen on lähellä. Se alkaa kehosta, siihen tutustumista liikkeiden avulla ja kehon äärelle pysähtymisestä. Opit vaalimaan hyvinvointiasi tunnistamalla kehon ja mielen signaaleja ennen kuin ne käyvät ylikierroksilla, opit tulkitsemaan viestejä joille et aiemmin löytänyt nimeä. Joillekin Akin Asanan jooga on rentouttava fyysinen harjoitus ja hyvä niin. Se voi olla myös paljon enemmän. Aina se on liikkeen, hengityksen ja pysähtymisen vuoropuhelua, itselle sopivien ja konstailemattomien harjoitusten avulla. Esimerkkejä vaikutuksista: voimistut, virkistyt, herkistyt, opit hellittämään, palaudut, uudistut ja rauhoitut. Sanat ovat silti vain sanoja. Harjoitus puhuu puolestaan omalla tavallaan.

Joogan hienous on sen skaalautuvuus erilaisiin tarpeisiin: rentouttavasta venyttelystä aina mielen liikkeet pysäyttävään meditaatioon asti. Joogastani löydät monia työkaluja niin työelämän- kuin elämänhallintaan.